Trilógia povstaleckých príbehov vyšla k 80-temu výročiu SNP

V Inštitúte ASA (analýzy-stratégie-alternatívy) bol širokej verejnosti predstavený unikátny projekt troch dielov (každý pokrýval jeden mesiac trvania SNP) povstaleckých príbehov.

Ako píše autor: „Tento knižný projekt mapuje najväčší boj slovenského národa, ocenený svetovým ohlasom, celkom inak, než ako to bolo dosiaľ opisované historikmi. Táto kniha totiž nie je ďalším historickým elaborátom na danú tému. Je to unikátna kronika osobných príbehov v rámci dramatických historických udalostí, ktoré v súčte vydávajú na epos o tom, ako sa v pôrodných bolestiach II. svetovej vojny a vlastnej krvi rodil moderný slovenský národ. Dramatické i prekvapujúco odľahčené príbehy sú tu zaznamenané a prerozprávané z autentických zdrojov citovaných z 87 kníh a 125 článkov. Kniha mapuje Povstanie po dňoch a na každý je tu jeden výnimočný príbeh, či ľudský osud. To všetko rámcované známymi historickými udalosťami k danému dňu. Prelína sa tu tak unikátnym spôsobom obecná história s osobnými dejinami.“

Vďaka ústretovosti na militárie špecializovaného vydavateľstva MAGNET-Press je kniha bohato ilustrovaná dobovými fotografiami. Niektoré poskytol známy fotograf Pavol Harum z pozostalosti svojho otca Michala.

Preto aj autor verejne poďakoval vedúcej osobnosti vydavateľstva, pánovi Zdeňkovi Úšelovi, jeho zástupcovi Tiborovi Čičillovi a redaktorovi Jánovi Begalovi. Ak sa niekde uvádza aj termín „zodpovedný redaktor“, tak pán Begala je výnimočne zodpovedný redaktor, ktorý dôsledne kontroloval a opravoval text založený na citáciách dobových dokumentov.

Veľkú zásluhu na naštartovaní celého projektu mala sponzorská podpora pána ing. Ivana Christova.

To všetko by však nebolo kompletné, keby nebolo vzácnej ochoty docenta Jozefa Bystrického, zakladateľovi Vojenského historického ústavu, poskytnúť autorovi aj celkom raritné príležitostné publikácie jednotlivých obcí so spomienkami pamätníkov na SNP.

Dôkazom, že táto téma nie je neživá, bola naopak živá diskusia, ktorú viedol vedúci Inštitútu ASA, profesor Martin Muránsky.

Historik Ján Bábik mapuje osudy povstaleckých osobností po II. svetovej vojne

Reprezentatívnu podobu trilógie ocenili viacerí účastníci, ktorí si ju na mieste aj zakúpili.

Trilógiu ocenili aj výtvarník Frank Jalšovský a vedúca osobnosť stolného tenisu na Slovensku Anton Hamran

A autora vždy poteší, keď prídu aj takí čitatelia, čo majú pripravených na podpis viacero jeho kníh.

V tomto prípade medzi ne patrila aj autorova prvotina z roku 1989!

Ostáva veriť, že toto dielo osloví nielen staršiu generáciu (v hľadisku boli aj tí, ktorí SNP ešte zažili ako deti, alebo o ňom počuli z rozprávania rodičov), ale aj mladú generáciu. Tomu napomáha „klipová“ forma textu, kedy sú jednotlivé príbehy v odstavcoch s maximálnym rozsahom 4-5 riadkov.

Trilógiu privítali ozdobnými písmenkami profesor Muránsky a docent Bystrický.

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že