Slovenský elektro-fyzik, docent RNDr. Ján Rusz, Ph.D., uspel vo Švédsku

docent RNDr. Ján Rusz, Ph.D. (1979, Košice). V rokoch 1997-2002 absolvoval vysokoškolské štúdium na Univerzite P. J. Šafárika v  Košiciach, kde bol vedúcim jeho diplomovej práce Doc. RNDr. Martin Diviš, CSc. Ten ho viedol aj počas následného doktorandského štúdia na Univerzite Karlovej (UK) v Prahe. V roku 2004 získava Ján Rusz titul RNDr., už o rok na to aj titul PhD. Od roku 2002 bol výskumným pracovníkom na Katedre fyziky elektrónových štruktúr UK v Prahe. Odtiaľ prešiel na Fyzikálny ústav AV ČR. Od roku 2007 začal pôsobiť na švédskej Uppsala Universitet, najskôr na Katedre fyziky a materiálových vied, potom ako odborný asistent na Katedre fyziky a astronómie, kde pôsobí doteraz.

Jeho práca má široký ohlas vyjadrený viac ako 1 330 citáciami v prácach iných odborníkov. Je nositeľom viacerých medzinárodných grantov (napríklad pre spoluprácu s Nagoya University v Japonsku), aj ocenení (napr. Veľká cena pre mladých vedcov z nadácie Görana Gustafssona). Najviac zaujal svojimi teoretickými štúdiami pri vývoji novej experimentálnej metódy merania magnetických vlastností, ktorá využíva elektrónový mikroskop a dosahuje tak vyššie priestorové rozlíšenie, než iné dnes známe metódy. Hlavné využitie to má pri štúdií magnetických vlastností nano-štruktúr, od ktorých sa očakáva široké spektrum aplikácií napríklad v efektívnejšom ukladaní informácií. V budúcnosti teda môžeme očakávať nové nosiče informácií na vývojovej línii od nástenných malieb cez hlinené tabuľky – pergamen – papier – veľké magnetofónové kazety – malé magnetofónové kazety – PC kotúčové disky – PC diskety – CD – DVD – pamäťové karty až po nano-nosiče… Táto perspektívna technológia však ponúka aj efektívnejšie čistenie odpadových vôd, či nové metódy liečenia nádorov.

Jeho 310 publikácií dosiahlo 26 407 čítaní s ohlasom 4 773 citácií. Niektoré publikoval v najprestížnejšom svetovom vedeckom časopise Nature.

Talent docenta RNDr. Jána Rusza, Ph.D. sa však neobmedzuje len na vedu. Voľný čas rád vypĺňa hrou na klavír a je aj členom komorného hudobného zoskupenia pozostávajúceho z klavíra a sláčikových nástrojov.

 

Zdroje:

https://www.uu.se/en/contact-and-organisation/staff?query=N7-244

https://www.researchgate.net/profile/Jan-Rusz

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

MAFIÁNI A ŽENY

Je to večná téma zhutnená v divadelnej hre, muzikáli aj filme vždy s rovnakým názvom „Kráska a zviera“. Vo filmovom extréme sa nájde dokonca aj kráska, čo sa zamiluje

O RTVS – pre tých so stratou pamäti

V RTVS (pôvodne Slovenská televízia a Slovenský rozhlas) pôsobím od gymnaziálnych čias – ako moderátor relácií, autor rozhlasových hier, autor televíznej inscenácie, brigádnik v produkcii