Fotografka Zuzana Mináčová zakotvila v Prahe

Zuzana Mináčová, rodená Silbersteinová, neskôr Severová (* 26. september 1931, Bratislava).

Narodila sa v rodine židovského lekára v Bratislave. Počas vojny sa rodina skrývala. V trinástich rokoch, v roku 1944 bola aj so svojou o tri roky staršou sestrou na základe udania odvlečená, najprv do zberného tábora v Seredi, potom do koncentračného tábora v Osvienčime. Následne sa so sestrou dostali do pracovného tábora vo Vrchlabí, kde sa v máji 1945 dočkali oslobodenia a mohli sa vrátiť do Bratislavy. Rodičia, ktorí boli počas vojny ukrytí inde, tiež prežili a otec sa po vojne mohol vrátiť k lekárskej profesii.

Rozhodla sa stať fotografkou a tri roky študovala na Strednej škole umeleckého priemyslu. Po získaní výučného listu školu opustila a začala pracovať vo filmových ateliéroch v Bratislave. V roku 1951 sa vydala za Jána Mináča, brata spisovateľa Vladimíra Mináča. V roku 1953 sa im narodil syn Ján, ktorý sa stal profesorom matematiky na univerzite v Kanade, a v roku 1961 syn Matej, ktorý sa stal filmovým režisérom.

V roku 1993 sa Zuzana Mináčová odsťahovala zo Slovenska do Prahy, aby unikla nacionalistickým náladám, ktoré jej pripomínali obdobie Tisa.

Pravidelne fotografuje na karlovarskom filmovom festivale. Na svojich snímkach zachytila napríklad Roberta de Nira, Sharon Stone, Ginu Lollobrigidu, Kirka a Michaela Douglasovcov, Gerarda Depardieu, Whoopi Goldbergovú, Antonia Banderasa či Jude Lawa. Vytvorila celý rad fotografických cyklov (Čas, Čekání, Herecké portréty, Hra, Návštěva, Souvislosti, Stromy, Zastavení na cestě). V roku 1996 vytvorila knihu portrétov „Rekonstrukce rodinného alba“, ako spomienku na svojich príbuzných, z ktorých väčšina zahynula za vojny v koncentračných táboroch. Modelom boli príbuzní a priatelia, ktorí podľa jej spomienok stelesnili príbuzných, po ktorých nezostali dochované žiadne fotografie.

Mináčová vystavovala po celom svete a vytvorila desiatky filmových plagátov, obalov gramofónových platní, kníh a CD.

Je priekopníčkou modernej slovenskej a českej fotografie, dušou „novej vlny“, v ktorej výrazne rozšírila možnosti fotografického výrazu. Jej výtvarné fotografické cykly získali medzinárodný ohlas a stali sa súčasťou zbierok mnohých svetových galérií.

V priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) v Bratislave jej bolo v roku 2023 udelené ocenenie Osobnosť slovenskej fotografie.

 

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zuzana_Min%C3%A1%C4%8Dov%C3%A1

https://www.rtvs.sk/novinky/osobnosti/348293/legendarna-92-rocna-zuzana-minacova-je-osobnostou-slovenskej-fotografie

http://www.zuzanaminacova.com/

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Unikátna „dračia jaskyňa“

Je to najväčšia a turisticky najnavštevovanejšia jaskyňa v Európe. Zo všetkých kútov kontinentu sa sem valia turistické autobusy. Všetko je tu perfektne pripravené zvládnuť ten nával.

SLOVINSKO: Jeruzalem v rezorte zasľúbenom

Už v komunistickej Juhoslávii sa Slovinci mali zo všetkých tamojších nácií najlepšie. Sú totiž podnikaví. A po páde komunizmu dokázali ako prví predať aj kravské… Pardon, hovoríme