doc. MUDr. Mariána Hajdúcha, Ph.D. priviedla do Olomouca choroba a odvtedy sa tam snaží liečiť iných

doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D. (16. novembra 1969, Nové Zámky). Pôsobí ako vedúci Laboratória experimentálnej medicíny LF UP v Olomouci.

Do Olomouca ho priviedla choroba, v detstve totiž trpel ťažkou astmou a Olomouc ako jediné dostupné mesto ponúkalo možnosť liečiť sa na lôžkovom oddelení alergológie a imunológie. Po zdravotnom zlepšení v meste už zostal a vyštudoval tu gymnázium aj Lekársku fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Nemocničné prostredie ho k príslušnej voľbe štúdia lákalo od detstva, matka bola zdravotnou sestrou, preto ho dôverne poznal. Svoje štúdium dokončil v roku 1997 a na Lekárskej fakulte Univerzity Palackého vedie svoj výskum a vývoj dodnes.

Pri štúdiu na univerzite ho v jeho smerovaní a profesnom zameraní najskôr formoval pán profesor Milan Hejtmánek, významný olomoucký biológ, ktorý sa najviac zaoberal biológiou pôvodcov mykotických ochorení u človeka a publikoval v odbore epidemiológie, fyziológie, cytológie i genetiky patogénnych húb. Epidemiológia a imunológia sa teda stali prvou z oblastí záujmu docenta Hajdúcha, v tomto smere bol ovplyvnený prof. Evženom Weigľom, významným olomouckým imunológom. Neskôr, v priebehu 90. rokov, si k nemu vďaka spolupráci s detským onkohematológom profesorom Vladimírom Mihálom našla cestu ešte jedna odbornosť – onkológia. Od začiatku štúdia sa teda cesta pána docenta vychýlila od plánu praktizovať medicínu do oblasti vývoja a výskumu. Docent Hajdúch sa zaoberá prevažne molekulárnou a translačnou medicínou, z čoho vzišla aj jeho iniciatíva založiť na olomouckej univerzite platformu v tomto odbore. Vznikol tak Ústav molekulárnej a translačnej medicíny Univerzity Palackého v Olomouci, ktorý dodnes riadi.

Ďalej je podpredsedom Nadácie pre výskum rakoviny a členom riadiaceho výboru Early Cancer Detection Europe. Osem rokov sa podieľal na vedení Európskej infraštruktúry pre translačnú medicínu (EATRIS-ERIC) a dodnes zostáva jej národným riaditeľom. Publikoval množstvo odborných textov, predovšetkým v odbore klinickej, experimentálnej a molekulárnej onkológie i výskumu a vývoja protinádorových liečiv a diagnostík. Je členom Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Začiatkom roku 2020, krátko pred prepuknutím pandémie covid-19 v Českej republike, sa pracovná skupina pána docenta zaoberala programom na výskum rakoviny krčka maternice. S príchodom choroby ale program prerušili a vytvorili prvé akademickú vysokokapacitné laboratórium, kde sa študentmi testujú covid-19. Od jari 2020 viedol Marián Hajdúch Laboratórnu skupinu covid-19 pri ministerstve zdravotníctva, bol jedným z autorov Národnej stratégie testovania, na základe ktorej bola vytvorená sieť laboratórií v krajine. V decembri 2020 ale na svoju funkciu rezignoval. Od jari prišiel so svojou pracovnou skupinou s početnými strategickými odporúčaniami. videomedailónik Výskumníci z Ústavu molekulárnej a translačnej medicíny Lekárskej fakulty UP v spolupráci so spoločnosťami IntellMed, s.r.o. a AUMED, a.s. vytvorili GARGTEST, ktorý má uľahčiť vyšetrenie choroby covid-19. Vyvinutie tohto testu je zohľadnením potrieb jednej z najrizikovejších skupín obyvateľstva – onkologických pacientov. Ide o kloktáciu sadu, ktorej výhodou je neinvazívnosť odberu a možnosť poolovania až 12 vzoriek, čo významne zlacňuje celé vyšetrenie. V budúcnosti sa vďaka tejto samoodberovej súprave bude so svojou skupinou zameriavať na možnosti testovania prítomnosti vírusu HPV v ústnej dutine a hltane, ktorá je spájaná s výskytom karcinómov v tejto lokalite. V súčasnosti je pán docent Marián Hajdúch popredným a váženým odborníkom v oblasti výskumu liečiv pre onkologické ochorenia a infekčné choroby.

Publikoval viac ako 350 článkov, 21 knižných kapitol, získal viac ako 40 patentov s ohlasom 6 700 SCI citácií.

Poskytuje rozhovory aj pre české médiá, TU.

Jeho profil sa objavil aj na YouTube, TU.

V roku 2020 bola docentovi Mariánovi Hajdúchovi udelená Cena mesta Olomouc.

 

Zdroje:

https://www.imtm.cz/users/marian-hajduch

https://vyzkum.gov.cz/FrontMedailonekDetail.aspx?idsekce=490&kod=RADA&idm=925471

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/marian-hajduch-zdravi-prevence-alkohol-cigarety.A230417_135909_zdravi_rodi

Hajdúch Marián

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Jeruzalem v rezorte zasľúbenom

Už v komunistickej Juhoslávii sa Slovinci mali zo všetkých tamojších nácií najlepšie. Sú totiž podnikaví. A po páde komunizmu dokázali ako prví predať aj kravské… Pardon, hovoríme

SLOVINSKO: Maribor alebo Marburg?

Rovnako by sme sa mohli opýtať: Bratislava alebo Pressburg? Málokto na Slovensku si dnes už uvedomuje, že v Bratislave sa do I. svetovej vojny hovorilo hlavne