GEDUR OPEN 2024 – správny tenisový klub nie je len o tenise

Tenis je aj spoločenská hra, nielen príležitosť na športové výkony. A tú spoločenskú stránku tohto populárneho športu zabezpečujú rôzne tenisové turnaje. Začalo to najstarším rodinným tenisovým turnajom, ktorý vznikol už v roku 1988 pod názvom „Sobáš Cup“ na oslavu sobáša Jany a Gustáva Murínovcov. Po roku 1989 nabral na obrátkach aj v medzinárodnej účasti a tak v niektorých ročníkoch sa na kurtoch stretli domáci účastníci s veľvyslancami: Chorvátska (Tomislav Car), Izraela (Alexander Ben Zvi), Rumunska (Florin Vodiţă), Srbska (Danko Prokić), Turecka (Tunç Üğdűl a Gűlhan Ulutekin), USA (Theodore Sedgwick s manželkou) Kate, ako aj Charge d´Affair Kanady George Lemieux a neskôr Kathy Bunka, ako aj Bulharska Načko Palivanov.

V jednom ročníku ceny Sobáš Cup-u odovzdával Veľvyslanec Indonézie Lutfi Rauf.

Tento turnaj skončil 30-tym ročníkom, ale keďže medzičasom účastníci tohto turnaja začali zakladať vlastné turnaje, myšlienka nezanikla a najreprezentatívnejšie ju udržiava GEDUR OPEN organizovaný skladateľom a dirigentom Rudolfom Gerim. Ten si za riaditeľa turnaja vybral agilného Tomáša Kohajdu.

Tomáš Kohajda a Rudolf Geri

Tenisový turnaj osobností

   Na vybranej účasti nielen hráčov a hráčiek, ale aj hostí si hlavný organizátor a riaditeľ turnaja dali naozaj záležať. Tak sa prišli pozrieť a aj povzbudiť ex-minister zahraničných vecí Miroslav Lajčiak s manželkou Jarkou. Vďaka tomu sme si pripomenuli, že aj Ministerstvo zahraničných vecí SR svojho času organizovalo tenisový turnaj diplomatov. Ibaže tenisových nadšencov v diplomatických službách ubudlo tak rapídne, že turnaj prirodzene zanikol. Akoby to chcel osobne dokázať, prišiel aj športový komentátor Dušan Gabáni, ktorý bol dlho nadšeným tenistom, ale dnes je „už len“ divákom. Preto dať dokopy 32 hráčov dnes je obdivuhodný výkon organizátorov GEDUR OPEN. Pri losovaní (do štvorhry losovali slabší hráči tých zdatnejších spoluhráčov) to bolo vidieť.

Losovanie

Aby sa ten počet naplnil, v súťaži boli aj miešané dvojice, kde zvlášť vynikla Katka Bašternáková, bývalá finalistka juniorského Australian Open, ktorá spoločne tvorila dvojicu s developerom Petrom Kostelničakom a skončili pred bránami semifinále.

Medzinárodná účasť turnaja zdôraznila prítomnosť Veľvyslanca ČĽR, J.E. CAI Ge, ktorý sa spolu so zdatným spoluhráčom dostali až do finále Útechy (t.j. tých, čo neuspeli v prvom vyraďovaní, ale v počte 16 hráčov a hráčok ukázali športového ducha), kde aj zvíťazili!

Finalisti Útechy s J.E. Čínskym veľvyslancom CAI ge: zľava Pavol Horka, Gustáv Murín a Peter Lavrinčik.

Skutočným unikátom tohto turnaja bol nakoniec exhibičný zápas, v ktorom víťazi turnaja bojovali proti známym profi-tenisovým sestrám Kristíne a Zuzane Kučovým.

Veľká vďaka patrí hlavne manželom Kohajdovcom, ktorí sa starali o kompletný servis hráčov a hostí. Tým sa naplnila aj tá spoločenská stránka tohto špičkového amatérskeho športového podujatia.

 

To pravé miesto na šport, výchovu aj zábavu

Turnaj sa konal v areáli Pro Set, ktorý od roku 1996 postupne zveľaďuje a rozvíja nemalými investíciami predseda TK Pro Set Bratislava Štefan Ba. V Petržalke je to jediný tenisový areál, ktorý je so štyrmi kurtami celoročne otvorený, keďže je v zimnom období zabezpečený nafukovacím pokrytím.

Športový priestor využívajú profesionáli, amatéri či tenisové akadémie. Vyrastá tu teda aj nová generácia športovo nadaných detí. Neoddeliteľnou súčasťou kurtov je prístavba, kde sú šatne a klubovňa, ktorá je srdcom športového zázemia.

A ako už býva skoro pravidlom, len čo sa nejakej inštitúcii darí, už si na ňu brúsi zuby niekto iný. V tomto prípade visí nad Klubom tzv. Damoklov meč ultimáta, že môže fungovať v podnájme Mestskej štvrti Petržalka len do konca apríla 2024?!! Podrobne o tom píše Bratislavský Štandard.

Veľa však záleží na názore samotných obyvateľov najväčšieho slovenského sídliska a poslancov Petržalky, ktorí ich názory reprezentujú…

Podobné články

Chute ostrova Cyprus

Cyprus je tretím najväčším a tretím najľudnatejším ostrovom v Stredozemnom mori. Od júla 1974 je násilne rozdelený na väčšiu grécku časť a menšiu tureckú na