Profesorka Eva Benková propaguje v Rakúsku magickú silu rastlinných hormónov

Profesorka Eva Benková (1969).

Vyštudovala odbor Molekulárnej biológie a genetiky na Masarykovej univerzite v Brne.

V roku 1998 obhájila doktorskú prácu na Biofyzikálnom ústave Českej akadémie vied.

Pôsobila na Ústave Maxa Plancka v Kolíne nad Rýnom, ako aj v Centre rastlinnej molekulárnej biológie v Tübingene.

Od roku 2007 vedie samostatný výskum zameraný na hormonálnu reguláciu vývoja rastlín.

Od roku 2013 je profesorkou Ústavu vedy a technológie (ISTA) v rakúskom Klosterneuburgu. Spolupracovala na vývoji mikroskopového systému na filmovanie rastu rastlinných orgánov. Video “Tancujúci koreň” nasnímané týmto unikátnym zariadením vyhralo súťaž 2017 Nikon Small World in Motion Photomicrography Competition.

Obdržala prestížny ERC grant a za vedeckú prácu na poli rastlinnej vývojovej biológie bola v roku 2017 zvolená členkou Európskej organizácie pre molekulárnu biológiu (EMBO).

Vzácne je, že sa venuje aj propagácii vedy, TU.

Sama o svojom výskume povedala:

Čo Vás priviedlo k biológii?

Myslím, že to bola kombinácia mojej vrodenej zvedavosti o Prírodu a mojej rodiny, ktorá živila moje záujmy. Pamätám si, ako som sa s otcom, ktorý bol učiteľom biológie a veľmi vášnivým záhradníkom, dobre bavila pri objavovaní krásnych lesov v okolí môjho rodného mesta na východnom Slovensku. Na našich dlhých prechádzkach sa zastavoval a žiadal ma, aby som zavrela oči a spoznávala rastliny tak, že ich ovoniaval alebo sa ich dotýkal. Často sme si domov priniesli kúsky rastlín, ktoré sa nám páčili, dali ich do pohára s vodou a trpezlivo (ja som skôr netrpezlivo) čakali, či zakorenia. Tie, ktorým sa to podarilo, sme vysadili v našej záhrade. Spätne by bolo ťažké nestať sa biológom, konkrétne rastlinným biológom.

Kto bol Vašim kľúčovým prvým inšpirátorom?

Už som spomínala svojho otca, ktorý podnietil môj vedecký záujem. Neskôr som sa ako postgraduálna študentka stretla a inšpirovala mnohými vynikajúcimi vedcami. Mám obrovské šťastie, že počas doktorandského štúdia som mala možnosť navštíviť a pracovať na viacerých vedeckých ústavoch v Európe: Biofyzikálny ústav v Brne a Ústav experimentálnej botaniky v Prahe, oba v Českej republike; Inštitút Maxa Plancka v Kolíne nad Rýnom, Nemecko; a na univerzite v Antverpách v Belgicku. Na každom mieste som stretla nadšených vedcov, od ktorých som sa mohla učiť, a pozorovať ich pri práci, klásť otázky a diskutovať o svojom projekte. Veľa mien mi napadá… Veľkú inšpiráciu a motiváciu poskytli aj vedecké stretnutia, konferencie a kongresy. Pre mňa boli rozhovory na nich ako počúvanie napínavých príbehov: pútavá otázka na začiatku, šikovne naplánované experimenty a vzrušujúce odpovede. Chcela som aspoň raz zažiť takýto zážitok.

 

Zdroje:

https://sites.google.com/view/slovenskivedci/domov

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822%2823%2901589-0

Eva Benková: Magická sila rastlinných hormónov

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Jeruzalem v rezorte zasľúbenom

Už v komunistickej Juhoslávii sa Slovinci mali zo všetkých tamojších nácií najlepšie. Sú totiž podnikaví. A po páde komunizmu dokázali ako prví predať aj kravské… Pardon, hovoríme

SLOVINSKO: Maribor alebo Marburg?

Rovnako by sme sa mohli opýtať: Bratislava alebo Pressburg? Málokto na Slovensku si dnes už uvedomuje, že v Bratislave sa do I. svetovej vojny hovorilo hlavne