Doktorka Natalie Danford vo Veľkej Británii ako vedkyňa nezabudla na svoje korene v Prešove

Doktorka Natalie Danford, má rodiné korene v Prešove. Jej profesným vrcholom bol post riaditeľky Microptic Cytogenetics (Univ. Swansea), firmy, ktorá prvá prišla so špeciálnym softvérom, ktorý automaticky zaznamenával a archivoval dôležité cytologické nálezy v preparátoch, ktoré sa používajú nielen vo výyskume, ale aj v rutinnej praxi, napríklad v nemocniciach.
Viac o jej špecializácii:
Genetický toxikológ, špecializujúci sa na cytogenetickú analýzu pre celý rad testov vrátane chromozómových aberácií a mikronukleárnych testov. Prevádzkuje službu analýzy hodnotenia snímok s celkovo šiestimi analytikmi so snímkami od zmluvných výskumných organizácií, farmaceutických a chemických spoločností z celej EÚ, USA a Kanady. Člen britského Gool Laboratory Practice Compliance Programme od roku 1993. Analýza sa vykonáva plne pokrytá SLP ako súčasť štúdií na viacerých miestach.
Ponúka školenie v mikroskopickej analýze. Prednášky o cytogenetických testoch pre Masters in Genetic Toxicology (teraz súčasť Masters in Toxicology), University of Surrey. Prednášky z humánnej/lekárskej genetiky a verejného zdravia na univerzite v Bamende v Kamerune. Konzultant v genetickej toxikológii.
Sama o sebe píše:
Rozhodla som sa byť biológom vo veku 8 rokov, keď som v škole začala s prírodovedným štúdiom a genetike som sa venovala asi v 15 rokoch vďaka inšpiratívnemu učiteľovi v mojej škole. Po titule z genetiky a mikrobiológie v Sheffielde nasledoval doktorát z populačnej genetiky na University of Swansea. V tejto fáze som pracovala s ikonickým druhom Drosophila melanogaster (alebo ovocná muška), ktorý sme v tých časoch chovali v dokonalých kultivačných nádobách, ⅓ pollitrových fľašiach od mlieka. Hlavným zameraním môjho výskumu bol gén, ktorý produkoval rôzne formy enzýmu, a to, či tieto varianty viedli k rozdielom v prežití v rámci rôznych environmentálnych podmienok.
Neskôr som prešla na Oddelenie ľudskej genetiky na Univerzite v Edinburghu, aby som pracovala na indukcii enzýmov u ľudí spôsobenej fajčením, a keď som sa stále viac približovala k štúdiu účinkov vystavenia chemikáliám v životnom prostredí, vrátila som sa do Swansea, kde som najprv pracovala na znečistení morských organizmov. vrátane mušlí a potom do vývoja systémov na detekciu genetickej toxikológie. Bolo vzrušujúce byť súčasťou nového a rýchlo sa rozvíjajúceho subjektu v tomto čase (od polovice do konca 70. rokov 20. storočia), pričom nové testy sa pravidelne objavovali v našich pokusoch nájsť tie, ktoré poskytli najpresnejšiu predpoveď karcinogenity, s čo najmenším počtom falošne pozitívnych alebo negatívnych výsledkov.
Odvtedy som sa špecializovala na analýzu chromozómov. Po 10 rokoch vo výskume som začal viesť tréningové kurzy a skupinu, ktorá sa postupne rozrástla do tímu.
Obchodné misie, stánky na konferenciách, ako aj skupinové kurzy, ktoré som viedla, znamenali, že som veľa cestoval, vrátane Kanady a USA, Japonska a mnohých európskych krajín.
Bola som aj na niektorých nezvyčajnejších cestách (nemá nič spoločné s genetikou), od roku 2012 každoročne navštevujem severozápadný región Kamerunu, v rokoch 2007 a 2010 som bola na dvoch expedíciách do Grónska a v roku 2009 som bola na treku v Líbyi.
V polovici 90. rokov som chcela rozšíriť svoj vedomostný obzor a získala som magisterský titul v odbore verejné zdravie na Cardiff Medical School. Hoci moje hlavné moduly boli z epidemiológie, obzvlášť sa mi páčili tie o bezpečnom materstve a starostlivosti o deti, ktoré boli zamerané hlavne na podmienky v rozvojových krajinách. Hoci som nikdy nepracovala profesionálne v oblasti verejného zdravia, bolo to užitočné, keď som sa zúčastnila workshopu o priemyselných chemikáliách v Medzinárodnej agentúre pre výskum rakoviny v roku 2000 a ešte viac, keď som začala chodiť do Kamerunu. Moje prvé cesty tam zahŕňali prednášky o verejnom zdraví pre študentov medicíny na univerzite v Bamende.

Zdroje:
http://www.microptic.com/nataliedanford.php
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22147570/
https://tulacky.net/zazrak-na-dialku-cesko-norsky-pribeh/
Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že