Maja Poláčková – jej unikátne koláže z novinového papiera pozná celý svet

Maja Poláčková (1954, Trnava) autorka koláží, prekladateľka.

V rozhovore pre Rádio Slovensko sa píše (Ľubica Hargašová): Nemala ešte ani 20 rokov, keď ju láska nasmerovala do Bruselu. Odvtedy vychovala 2 deti, dokončila si vysokú školu, ktorú začala študovať v Prahe a urobila si aj ďalšiu, po ktorej túžila od detstva. Výtvarníčku Maju Poláčkovú a jej unikátne koláže z novinového papiera poznajú nielen Belgičania, Francúzi, Kanaďania, ale už aj Česi a Slováci.

Hosi žije už desaťročia v Bruseli. Aj po rokoch tvrdí, že jej večnou inšpiráciou je rodné Slovensko. Možno preto spolu s manželom preložili do francúzštiny knihu Dominika Tatarku „Prútené kreslá“, aj román Vladimíra Mináča „Výrobca šťastia“.

Už desať rokov však delí Maja Poláčková svoje aktivity medzi dve záľuby – sociológiu a výtvarné umenie. Práve v tomto spojení prednáša budúcim výtvarníkom v Bruseli. Projekt sa zapáčil aj univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Viac porozprávala TU.

V inom rozhovore odpovedala na otázku: Hovoríte „vystrihnutie farby“, poetická zbraň, ktorú používate na ochranu pred násilným svetom?

Výraz „vystrihnúť farbu“ pochádza od spisovateľa Paula Emonda, ktorý ma sledoval pri práci a ktorý svoje myšlienky uvádza v publikácii Faure Museum. To mi pripomína iné výrazy o mojej tvorbe: „nehybný pohyb“ belgického filozofa Jacquesa Sojchera alebo rovnica s gymnopédie of Satie od Danièle Gillemon, tiež belgickej kritičky umenia. Tu zostáva otázka: zavádzame do obrazov hudobné rytmy, vytvárame pohyby, aby sme ich potom zastavili, vystrihujeme farbu, aby sme sa pred niečím chránili? Kde je zdroj kúzla plastického jazyka? Aká je cesta od verbálneho umenia k neverbálnemu umeniu?

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák 24. novembra 2016 odovzdal Maji Poláčkovej vyznamenanie „Veľvyslanec dobrej vôle“.

 

Zdroje:

https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/starsie-znovu-si-vypocujte/nasi-a-svetovi/127522/nasi-a-svetovi-maja-polackova

https://www.arielledhauterives.be/product-page/maja-polackova-suzanne-%C3%A0-la-pomme-ex-11-11

Maja Polackova

https://frrsi.rtvs.sk/clanky/la-slovaquie-sans-fronticres/121831/ambassadeur-de-bonne-volonte-maja-polackova

 

Spracoval: Gustáv Murín

 

Podobné články

SLOVINSKO: Unikátna „dračia jaskyňa“

Je to najväčšia a turisticky najnavštevovanejšia jaskyňa v Európe. Zo všetkých kútov kontinentu sa sem valia turistické autobusy. Všetko je tu perfektne pripravené zvládnuť ten nával.