Profesorka Natalia Kučírková prešla svetovými univerzitami, aby zakotvila v Nórsku

Profesorka Natalia Kučírková (1985) sa narodila do zmiešanej rodiny matky-Slovenky a otca-Čecha. Absolvovala gymnázium Jána Adama Raymana. Vyštudovala Oxford, aj Harvard, učila na univerzite v Manchestri. Venuje sa výskumu pôsobenia digitálnych technológií – tabletov, smartfónov, elektronických kníh aj notebookov – na malé deti. Je profesorkou vzdelávania a rozvoja v ranom detstve na univerzite v Stavangeri v Nórsku, profesorkou čítania a rozvoja detí na The Open University vo Veľkej Británii a hosťujúcou profesorkou na University College London, Spojené kráľovstvo.

Jej práca sa zaoberá sociálnou spravodlivosťou v detskej gramotnosti a využívaním technológií.

Jej výskum prebieha v spolupráci naprieč akademickým, komerčným a tretím sektorom. Je hlavnou vývojárkou aplikácie Náš príbeh a zakladateľkou ceny UKLA Children’s Digital Book Award.

Projekty prof. Kučírkovej integrujú viaceré úrovne analýzy na skúmanie medzikultúrnych vzťahov medzi detskými kognitívnymi (napr. jazyk) a emocionálnymi (napr. empatia) zručnosťami a personalizovanými príbehmi. Spoluvedie Centrum FILIORUM na Univerzite v Stavangeri a Centrum pre gramotnosť a sociálnu spravodlivosť na The Open University.

Natalia je členkou Jacobs Foundation 2021-2023. Bloguje pre The Psychology Today, Wired, The Guardian a Huffington Post. Jej najnovšou knihou je The Future of the Self . Vyšlo ich viac.

Patrí k jedným z našich najvyššie odborne ocenených vedcov.

V roku 2016 poskytla rozhovor pre Slovenský rozhlas, TU.

Píše aj básne, TU.

 

Zdroje:

https://sk.nataliakucirkova.com/copy-of-home

https://www.eleni-cay.com/slovak

https://www.slovenskivedci.sk/

https://www.flowee.cz/ditevsiti/zdravi/5765-za-opozdeny-vyvoj-u-deti-pry-mohou-obrazovky-neni-to-spis-nezajem-rodicu

 

Spracoval: Gustáv Murín

 

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že