MUDr. Ján Cibuľa sa stal vo Švajčiarsku hovorcom Rómov strednej a východnej Európy

MUDr. Ján Cibuľa (* 7. január 1932, Klenovec – † 18. august 2013, Bern) bol slovenský lekár rómskeho pôvodu.

Pri narodení mu veštica predpovedala, že sa stane baro raj, teda veľkým pánom. Jánova mama si vzala jej veštbu k srdcu. Syna viedla ku vzdelaniu, aby mohol prekročiť hranice osady.
Ján Cibuľa vyštudoval gymnázium v Rimavskej Sobote. Jeho otec bol huslista. V roku 1957 sa stal prvým Rómom vo vtedajšom Československu, ktorý ukončil Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.

Ešte ako študenta si ho v roku 1955 vybral režisér Dimitrij Plichta do filmu Upre Roma (Vpred, Rómovia!). Cibuľa v ňom stvárnil postavu zdravotníka, ktorý presviedčal obyvateľov osady, že očkovanie ich ochráni pred nákazlivou chorobou. Po tomto debute v hereckej kariére viac nepokračoval.

Stretol sa s však Antonom Facunom, ktorý býval označovaný za „cigánskeho nacionalistu“, pretože za komunizmu tvrdil, že Rómovia sú samostatná národnostná menšina. Facuna vtedy ešte študenta Cibuľu podnietil k tomu, aby svoj um a silu vložil do zápasu za národnostné a občianske práva Rómov.

Podobne ako ďalší Rómovia, medzi nimi jediná žena – spisovateľka Elena Lacková, aj Cibuľa navštevoval diskusné večery v byte Antona Facunu na Karadžičovej ulici v Bratislave. Stál pri ňom aj pri jeho opakovaných pokusoch komunikovať s vládnou mocou, no všetky stroskotali. Až v roku 1968 sa stal spoluzakladateľom Zväzu Cigánov-Rómov na Slovensku.

Po odchode Cibuľovej manželky do Rakúska, sa ju neúspešne pokúšal vyhľadať v zahraničí. Napokon emigroval do Švajčiarska. Od roku 1968 praxoval a pôsobil ako lekár v Berne, kde sa stal uznávaným odborníkom.

Ján Cibuľa sa stretol počas jeho pôsobenia vo Švajčiarsku s predsudkami voči Rómom a začal pracovať na združení rómskych elít Európy. V roku 1971 pomohol zorganizovať stretnutie rómskych elít v Anglickom Orpingtone, ktoré sa stalo prvým stretnutím Medzinárodnej rómskej únie (International Romani Union – IRU). Na tomto stretnutí predstavil program na záchranu rómskeho ľudu a kultúry. V roku 1978 zorganizoval Cibuľa druhý kongres Medzinárodnej rómskej únie v Ženeve. Tento kongres schválil smerovanie a ciele IRU na ďalšie obdobie. Taktiež si kongres zvolil Cibuľu za prezidenta IRU. O rok neskôr Cibuľa financoval a viedol dvanásťčlennú delegáciu západných a východných Rómov Európy do sídla OSN v New Yorku. OSN uznala Rómov za národ a prijala IRU ako medzinárodnú rómsku reprezentatívnu organizáciu. Zároveň pridelili IRU do zoznamu skupín mimovládnych organizácií so štatútom pozorovateľa. Dr. Cibuľa sa stal veľvyslancom IRU v OSN.

V roku 1985 dostal Švajčiarsku Kultúrnu cenu kantónu Bern. Cibuľa vtedy ešte nemal Švajčiarske občianstvo a tak sa stal len druhým cudzincom v histórií, ktorý získal toto ocenenie. Počas socialistického režimu nedovolili československé autority preniknúť informácie o jeho úspechu na územie. Taktiež mohol navštevovať Jána vo Švajčiarsku len jeho otec. Ján Cibuľa písal o rómskej kultúre a zvykoch v periodickej tlači a vystupoval v televíznych diskusiách. Bojoval aj za odškodnenie obetí rómskeho holokaustu.

Bol menovaný čestným občanom Bernu, druhým po Albertovi Einsteinovi.

Ján Cibuľa sa vrátil domov na vtedajšie územie Československa v roku 1990. Bol zaradený do Príručky slovenskej exilovej kultúry ako významná osobnosť. V roku 1999 dostal ponuku od Českej televízie a produkčnej spoločnosti MEGA Entertaining z Izraela na nakrútenie dokumentárneho filmu o jeho živote. Združenie česko-slovenských Rómov v Kanade Cibuľu v roku 2001 nominovalo na Nobelovú cenu za mier. V roku 2002 mu bola udelená cena za celoživotné úsilie Associazione THEM ROMANO. V roku 2008 dostal od slovenskej vlády ocenenie Cena za ľudskosť. Ku koncu života sa mu postupne zhoršoval zdravotný stav a od roku 2009 sa už pohyboval na invalidnom vozíčku. Ján Cibuľa podľahol ťažkej chorobe 18. augusta v roku 2013 vo svojom dome.

Prezidentka Zuzana Čaputová ho ocenila vyznamenaním Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy in memoriam.

 

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Cibu%C4%BEa_(r%C3%B3msky_funkcion%C3%A1r)

CIBUĽA, JÁN MUDr.

Diplomat, prvý rómsky lekár aj kandidát na Nobelovu cenu. Pred desiatimi rokmi zomrel Ján Cibuľa

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že