Tajná super-zbraň z Černobyľu vraj láka Pentagon. Zopakujú sovietske vermírne „oko“?

Portál Hlavné správy priniesol informáciu, že americký Pentagon zvažuje napodobiť dávny sovietsky super-tajný vojenský projekt.

Takmer nikto u nás totiž nevie, že povestný Černobyľ s plánovanými 12 reaktormi bol vybudovaný aj pre neďalekú super-tajnú základňu. Priam sci-fi projekt radaru využívajúceho odraz z ionosféry, aby videl až „za horizont“ do USA totiž mal obrovskú spotrebu elektrickej energie.

Ako som napísal v knihe „V tieni Černobyľa“:

Ide o gigantický vojenský radar s nízkofrekvenčným prijímačom úctyhodných rozmerov 300 metrov dĺžky a 100 výšky, a vysokofrekvenčným prijímačom, ktorý je dokonca až 500 metrov dlhý a 130 metrov vysoký. Je súčasťou komplexu, kde má vysielač pod kódovým označením Duga-1 (vzdialený 50 kilometrov na severozápad) na výšku 150 metrov s dĺžkou až kilometer. Fungoval na ambicióznom nápade, že radarový signál sa odrazom od ionosféry (vrstvy atmosféry 60 a viac kilometrov vysoko!) dokáže pozrieť „za obzor“ a včas varovať pred vojenskými aktivitami z územia USA. Černobyľská katastrofa zastihla tento projekt v skúšobnej prevádzke.

 

Oficiálny opis poskytuje technické parametre, ale počas našej návštevy v roku 2018 bolo jasné, že obnova tohto gigantického sci-fi nápadu neuspela:

„Sovietsky radarový systém dostal kód 5N32-West a bol zriadený v dvoch uzavretých mestách, Liubech-1 mal dva vysielače a Černobyľ-2 prijímače. Pôvodná Duga bola prvým experimentálnym systémom. Bola postavená mimo čiernomorského prístavu Mykolajiv na juhu Ukrajiny a úspešne zaznamenala štarty rakiet z kozmodrómu Bajkonur vzdialeného asi 2500 kilometrov. Duga je schopná sledovať štarty z Ďalekého východu a z ponoriek v Tichom oceáne, keď rakety lietajú smerom k Novej Zemi v Severnom ľadovom oceáne. Tento obrovský radarový komplex bol obnovený v roku 2002 po požiari, ktorý ho vážne poškodil. Pôvodná Duga bola nahradená dvojicou inštalácií: západná Duga-1 a východná Duga-2. Duga-1 bola postavená na severnej Ukrajine, medzi Liubechom a Černobyľom-2, s prijímačom umiestneným niekoľko kilometrov západ-severozápadne od Černobyľu; vysielač sa nachádza asi 50 km severovýchodne od Černobyľu (západne od Chernihiv, južne od Gomelu).“

Ako sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči, vtedajšie špičkové vojenské zariadenie v kontrolnej centrále bolo na dnešné pomery primitívne s veľkou sporebou elektrickej energie, takže sály operátorov chladila mohutná klimatizácia.

K celému komplexu viedli dlhé chodby.

Z toľkej elektroniky je dnes šrot.

Cez opustené sály sa dostávame až k hodnotiacemu stredisku.

 

Sovietsky propagandistický folklór je tu všade.

 

Zachovali sa tu aj inštruktáže pre operátorov tohto super-radaru.

 

IMG_7487

A vojenskí operátori akoby odišli len včera.

A ako dokazuje tento nápis, kedysi tu išlo naozaj aj o život.

Návšteva opustenej vojenskej základne, ako symbolu Studenej vojny, so všetkými prevádzkovými a riadiacimi sálami plnými zvyškov kedysi špičkovej techniky, je ideálny úvod pre to, čo vás čaká v Černobyle, mestečku Pripjať a pri jadrovej elektrárni. O tom sa dozviete viac v dramatickom príbehu knihy „V tieni Černobyľa“, dostupnej už aj vo forme e-knihy.

A možnosť, že by americká armáda zopakovala túto technicky slepú uličku je nulová. Tento projekt bol v duchu sovietskej megalománie už odpočiatku príliš technicky nákladný s enormnou spotrebou energie a len hmlistými výsledkami. Nikdy naozaj nefungoval a dnes ho omnoho lacnejšie a efektívnejšie nahradí malá špionážna družica…

 

Podobné články

MOTÍV ATENTÁTNIKA PREKVAPUJÚCI!

Ale len pre toho, kto nepozná históriu. Veď aj preto zlyhali „preventívci“ ochranky, pretože atentátnik nezodpovedá profilu SÚČASNÉHO útočníka!!! Ale perfektne zodpovedá profilu, ku ktorému

FEMINIZMUS AKO TRETIE ZLO

Čo môže byť symbolickejší dar k vlastnému jubileu, než keď si autor aj sám venuje dho pripravovanú novú knihu. Gustáv Murín, oslávil svoje 65-te narodeniny