profesor Ladislav Mucina ovláda nielen flóru Austrálie

Profesor Ladislav Mucina (* 28. 5. 1956, Piešťany) je botanik a vedúci odboru vegetácie a biogeografie na School of Biological Science of the University of Western Australia v Perthe. Ladislav Mucina získal vzdelanie a vedecké hodnosti i pedagogickú kvalifikáciu v odbore botanika, vegetácia, ekológia rastlín a taxonómia rastlín na Univerzite Komenského a Slovenskej akadémii vied v Bratislave na Slovensku, na Viedenskej univerzite v Rakúsku a na Technickej univerzite Berlín v Nemecku.

Postdoktorandské štúdium absolvoval na Univerzite v Nijmegene v Holandsku a neskôr pôsobil ako hosťujúci štipendista a profesor v Terste, Camerine, Perugii a Ríme (všetky v Taliansku), Uppsale (Švédsko), Kuvajte (Blízky Východ), Perthe (Západná Austrália), ale aj Pretórii, University of the North, neskôr University of Free State a Stellenbosch (všetky v Južnej Afrike). Na Slovensku profesor Mucina pracoval v SAV a neskôr, po emigrácii do Rakúska, pôsobil na univerzite vo Viedni.

Jeho výskum zahŕňa prieskumy vegetácie, teoretickú vedu o vegetácii, numerické metódy a databanking v ekológii rastlín, biogeografii, populačnej ekológii, evolučnej biológii a taxonómii rastlín. Jeho výskumné zameranie zahŕňa pravidlá zhromažďovania spoločenstiev a použitie funkčných typov rastlín v ekológii spoločenstiev, s osobitným zameraním na kroviny stredomorského typu a polopúšte. Ladislav Mucina sa podieľal na mnohých významných vedeckých projektoch vrátane vegetačného prieskumu Rakúska, štúdií vegetačného vzoru a populačnej ekológie stredoeurópskych suchých trávnych porastov a syntaxonomickej kalibrácie biotopovej smernice EUNIS Európskej únie. Je spoluzakladateľom a bývalým predsedom European Vegetation Survey (pracovná skupina International Association for Vegetation Science), spoluzakladateľom Národnej vegetačnej databázy v Južnej Afrike a vedeckým koordinátorom vegetácie Juhoafrického národného inštitútu pre biodiverzitu. 

V Austrálii jeho výskum zahŕňa vegetačné prieskumy, teoretickú vedu o vegetácii, numerické metódy a databanking v ekológii rastlín, biogeografiu, populačnú ekológiu, evolučnú biológiu a taxonómiu rastlín.

Je autorom alebo spoluautorom 28 kníh a zborníkov zo sympózií a viac ako 300 recenzovaných článkov a kapitol v knihách. V roku 2016 publikoval (s tímom ďalších 32 vedcov v oblasti vegetácie) prvý kontinentálny vegetačný systém – Vegetation of Europe (publikovaný v časopise Applied Vegetation Science). Profesor Mucina pôsobil dlhý čas ako viceprezident Medzinárodnej asociácie pre vedy o vegetácii a je zakladajúcim členom a bývalým redaktorom časopisu Applied Vegetation Science.

Napriek úspechom v zahraničí vedec nezabúda na svoje rodisko a tvrdí: „Slovensko je nielen moje rodisko, je to aj moja vlasť. Je to jedna z krajín, ku ktorej mám veľmi hlboký vzťah a vraciam sa sem veľmi rád. Mám tu najbližších priateľov, rodinu, poznám vegetáciu, kvety a možno kvety poznajú aj mňa… Slovensko ostane navždy v mojom srdci ako veľmi dôležitá krajina.“ (TU).

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Mucina

https://researchportal.murdoch.edu.au/esploro/profile/ladislav_mucina

https://cbrb.sav.sk/rozhovor-s-prof-ladislavom-mucinom/

https://www.megabooks.sk/p/12191964/ladislav-mucina

https://peerj.com/LMucina/

 

Spracoval: Gustáv Murín

 

Podobné články