Docentka Daniela Richterová, PhD. odtajňuje metódy tajných služieb

Docentka Daniela Richterová, PhD. (* 1983, Bratislava) je slovenská akademička, ktorá pôsobí na Department of War Studies na King’s College London vo Veľkej Británii.

Doktoranské štúdium absolvovala na University of Warwick, titul magistry získala na King’s College London a na Univerzite Komenského v Bratislave. Jej ročný štipendijný pobyt na New York University v New Yorku podporila Nadácie otvorenej spoločnosti.

Jej výskum sa zameriava na históriu špionáže, terorizmu a Studenej vojny. Okrem toho píše aj o súčasnej teroristickej hrozbe a protiteroristických opatreniach.
Svoj výskum prezentovala na Harvard University, Columbia University, King’s College London či na University of Cambridge.

Spoluorganizuje prestížny Cambridge Intelligence Seminar ako aj Study Group in Intelligence.
Publikovala na rôzne témy v karentovaných časopisoch, vrátane Intelligence and National Security, International Affairs, The International History Review a West European Politics. Jej výskum citovali v The Guardian, The Times, The Daily Mail, BBC Radio 4, Lidové noviny a Respekt.

Je editorkou seriálu pre „Intelligence, Surveillance, and Secret Warfare“ pre Edinburgh University Press.

Jej monografia „Watching the Jackals“ vyšla vo vydavateľstve Georgetown University Press v roku 2024, TU. Kniha skúma komplikovaný vzťah medzi československou tajnou službou ŠtB a blízkovýchodnými mimovládkami – vrátane OOP, Carlosa Šakala a Abu Nidala.

Vystupovala v dokumentárnych filmoch a televíznych reláciách: „Špión, ktorý zomrel dvakrát“ (Kanál 4, 2022); „ŠTB Prísne tajné“ (Slovenská a Česká televízia, 2023); a v sérii podcastov „The Secret Struggle for Cold War Dominance“.
Dr Richterová taktiež pracovala ako výskumníčka v Parlamentnom zhromaždení NATO, mala na starosti program bezpečnostnej konferencie GLOBSEC a pôsobila v Dokumentačnom stredisku holokaustu.

 

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Daniela_Richterov%C3%A1

https://www.kcl.ac.uk/people/dr-daniela-richterova

https://foreignpolicy.com/author/daniela-richterova/

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že