Svetový kozmetický rod Lauderovcov má korene v obci Holice pri Dunajskej Strede

Estée Lauder (* 1908 Corona, NYC – † 24. apríla 2004 Manhattan, NYC), Americká podnikateľka. Zakladateľka kozmetického gigantu Estée Lauder Companies.

Jej otec Max Mentzer sa narodil v obci Holice, okr. Dunajská Streda a bol židovského pôvodu.

Dievčatko od detstva inšpiroval podnikavý duch a obchodný talent jej otca a strýka. Ako stredoškoláčka (bola talentovaná, ľahko sa učila, získala preto štipendium) obdivovala strýka Johanna. Bol to chemik a dermatológ a naučil ju základom výroby krémov tak, aby si mohla vyskúšať vyrobiť aj vlastné.

Jej neskôr známe motto „O úspechu sa nemá snívať, na úspechu musíte predovšetkým tvrdo pracovať,“ bolo vraj životným heslom práve jej otca. Kým Max globálny úspech v Amerike nedosiahol, jeho dcéra svoj americký sen naplnila. Dievča, ktoré sa narodilo v chudobnej štvrti, je dodnes jedinou ženou, ktorú časopis Time zaradil v roku 1998 medzi 20 najväčších podnikateľských géniov 20. storočia.

V dokumente o svojom úspechu povedala: „Nikdy som v živote nepracovala bez predaja. Ak verím v niečo, predám to a predávam to tvrdo.“

Estée Lauder pracovala až do vysokého veku a ešte na prahu deväťdesiatky sa rada ukazovala vo filiálkach spoločnosti, aby dohliadla na svoje zamestnankyne. Biznis postupne prevzali jej synovia a následne aj ich deti, do impéria pribudli vďaka akvizíciám desiatky nových značiek.

V roku 2017 spoločnosť Estée Lauder Companies dosiahla čisté tržby vo výške 11,82 miliárd USD.
Mala dvoch synov:

Leonard Lauder (* 1933, NYC), odnikateľ a filantrop.

+ jeho syn: William Philip Lauder (born April 11, 1960) americký miliardár podnikateľ a výkonný predseda spoločnosti The Estée Lauder Companies, jedného z popredných svetových výrobcov produktov starostlivosti o pleť, make-upu, vôní a vlasov. William Lauder absolvoval Whartonovu školu na University of Pennsylvania v roku 1983, dosiahol iba BSc. z ekonómie.

Ronald Lauder (* 1944, NYC)

Podnikateľ, filantrop, zberateľ umenia židovského  pôvodu, prezident Svetového židovského kongresu. Za Reagana veľvyslanec USA v Rakúsku: v roku 1994 založil CME (CentralEuropean Media Enterprise) = NOVA (Železný), Markíza a ďalšie súkromné TV po strednej a východnej Európe (Rumunsko = odtiaľ expert, Adrian Sarbu, čo vložil reklamu do TV správ a padla sledovanosť = takže Time Warner a Lauder do CME v máji 2012 naliali 300 miliónov USD, aby vykryli straty)

+ 1. dcéra: Aerin Rebecca Lauder Zinterhofer (* 23. 4. 1970), dedička a podnikateľka. Vyštudovala pennsylvánsku univerzitu. Po ukončení školy pracovala v rodinnej spoločnosti. Potom študovala na Annenbergovej škole pre komunikáciu na Pensylvánskej univerzite.

+ 2. dcéra: Jane Lauder Warsh (* 1973) dedička a podnikateľka. Vyštudoval Chapin School a Stanford University.

Imanie rodiny Lauderovcov dnes Forbes odhaduje na 40 miliárd dolárov, vďaka čomu sú potomkovia Estée piatou najbohatšou americkou rodinou súčasnosti. V rebríčku svetových miliardárov Forbesu sa momentálne objavuje hneď šesť členov tejto rodiny.

 

Zdroje:

Kráľovná kozmetiky Estée Lauder má korene aj u nás. Toto je príbeh jej impéria

https://www.notino.sk/estee-lauder

https://www.esteelauder.com

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články