prof. Ing. Juraj Nemec, CSc. pôsobí na univerzitách v Brne, aj v Banskej Bystrici

prof. Ing. Juraj Nemec, CSc. (* 22. 9. 1960), člen Katedry veřejné ekonomiky na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovej univerzity Brno.

Vzdelanie a akademická kvalifikácia:

Ekonomická fakulta Bratislava, Slovensko, 09/78 – 06/82: MBA in Business Administration

Ekonomická fakulta Bratislava, Slovensko, 1983 – 1988: PhD. v odbore Ekonomika verejného sektora

Masarykova univerzita Brno, Česká republika, 1993: docent (Štúdium ekonomiky verejného sektora)

Univerzita Mateja Bela Banka Bystrica, Slovensko, 2000: profesor

Profesor na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela Banská Bystrica od roku 1982 plný úväzok (aj ako dekan), teraz čiastočný úväzok.

Viac ako 50 projektov, projektový vedúci projektov EÚ, GAČR, APVV atď. Krátkodobé stáže: Spojené kráľovstvo, Holandsko, Nemecko.

Predseda komisie pre doktorandský študijný program verejná ekonómia

V roku 2016 bol zvolený za prezidenta Siete inštitútov a škôl verejnej správy v strednej a východnej Európe (NISPAcee). Člen Výboru expertov pre verejnú správu pri OSN od roku 2018. Viceprezident Medzinárodnej asociácie škôl a inštitútov správy (v rokoch 2013-2019) a projektový riaditeľ stálej pracovnej skupiny IASIA. V rokoch 2010-2017 pôsobil ako regionálny viceprezident Medzinárodnej výskumnej spoločnosti pre verejný manažment a do roku 2015 ako člen akreditačného výboru Európskej asociácie pre akreditáciu verejnej správy (teraz je členom predstavenstva EAPAA).

Je zástupcom Slovenskej republiky v Skupine nezávislých expertov pre Európsku chartu miestnej samosprávy napojenej na Radu Európy.

Má tiež rozsiahle poradenské a konzultačné skúsenosti v rôznych transformujúcich sa krajinách. V rámci svojich úloh v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Gruzínsku, Kazachstane, Kosove, Macedónsku, Moldavsku, Čiernej Hore, Rumunsku, Srbsku a na Ukrajine zabezpečoval aktivity v oblasti verejného obstarávania, ako aj pomoc pri budovaní a rozvoji inštitúcií. Ako kľúčový poradca vlád Slovenskej a Českej republiky podporoval všetky úrovne verejnej správy v oblastiach reformy verejnej správy, reformy zdravotníctva a zlepšovania systémov verejného obstarávania pred aj po ich vstupe do Európskej únie. V tejto pozícii sa podieľal na tvorbe prvého zákona o verejnom obstarávaní na Slovensku.

V roku 2010 získal za svoj výskum cenu NISPAcee Aleny Brunovskej.

V roku 2016 získal cenu DC Stone Award na počesť významného medzinárodného vedca za podporu blahobytu IASIE.

V roku 2024 profesor Juraj Nemec bol v rámci konferencie IASIA ocenený cenou O.P. Dwivedi Award.

 

Zdroje:

https://www.muni.cz/lide/29310-juraj-nemec/zivotopis

https://sk.wikipedia.org/wiki/Juraj_Nemec

https://www.ef.umb.sk/jnemec/

 

Spracoval: Gustáv Murín

Podobné články

SLOVINSKO: Budeme si rozumieť?

Znám anekdota hovorí, že Slovinci sú Slováci, čo išli na dovolenku k moru – a zabudli vrátiť 🙂 V praxi to vytvára mylný dojem, že